Tratarea apei in bazinele publice
Secretele ingrijirii de succes a unei piscine
Atunci cand vorbim despre o piscina ne gandim in general numai la bazinul respectiv umplut cu apa cristalina, fara a ne gandi foarte mult la partea tehnica a piscinei. Pentru a preveni inverzirea sau tulburarea apei sunt necesare doua lucruri: un sistem de filtrare si un tratament chimic adecvat.
Sistemul de filtrare
Sistemul de filtrare este inima piscinei. Acesta este responsabil de indepartarea suspensiilor, a frunzelor, a prafului respectiv a particulelor insolubile. Este foarte important ca sistemul de filtrare (pompa si filtrul) sa fie dimensionate corect conform volumului de apa din piscina astfel incat toata apa din bazin sa fie filtrata odata la trei ore. In general, filtrele pentru piscinele publice au un pat de nisip intre 1 si 2 metri inaltime . Nisipul se schimba in functie de duritatea apei. Daca apa este dura (peste 10 grade germane) atunci este necesara inlocuirea anuala a nisipului. In conditii normale, nisipul se schimba o data la 2-3 ani.
De asemenea, in cazul piscinelor publice, sistemul de filtrare va trebui dotat cu un sistem de dozare al floculantului.
Ce este floculantul?
Floculantul este o substanta chimica , care reactioneaza la grasimi si uleiuri intalnite frecvent in apa (de exemplu: creme sau uleiuri de corp). Acesta va forma compusi cu aceste uleiuri care vor fi opriti mult mai usor de catre sistemul de filtrare.
Tratamentul chimic
Prin filtrare apa piscinei ramane relativ curata dar in lipsa tratamentului chimic calitatile acesteia se deterioreaza rapid.
Parametrii care trebuiesc urmariti indeaproape pentru o tratare eficienta a apei si un consum de produse chimice minim:
- Clorul liber
- Clorul combinat
- pH-ul
- Alcalinitatea
- Acidul cianuric ( in cazul tratarii cu produse organice pe baza de clor )
- Duritatea apei
Cauza si efect in tratarea piscinelor
- Prezenta clorului combinat – induce un miros intepator dand impresia ca apa are prea mult clor. De fapt, apa nu este dezinfectata suficient.
- Concentratie mare de acid cianuric (stabilizator de clor) – inhiba actiunea clorului liber ducand la deteriorarea apei. Poate provoca alergii destul de grave.
- Alcalinitate mica/mare – in cazul in care este scapata de sub control apa se va inverzi. Daca alcalinitatea este prea mica, apa nu isi va mai reveni sau isi revive foarte greu. In plus, in cazul dozarii automate, electrodul de pH se va decalibra foarte des daca alcalinitatea nu este in limite.
Pasi cheie in tatarea bazinelor publice:
- Realizati analiza apei zilnic, de minim 2 ori (dimineata si seara)
- Masurati si corectati clorul combinat saptamanal. Daca va inregistra valori foarte mari atunci va fi foarte greu de diminuat. In functie de rezultatul analizei, corectati Clorul combinat fie prin clorinare sau improspatarea apei.
- Improspatati cat de des se poate apa. Astfel veti preveni formarea clorului combinat si a acidului cianuric
- Evitati excesul sau economia produselor pentru tratare. In cazul in care volumul de apa este foarte mare, rezultatele pot aparea si dupa 2 zile. Trebuie numai sa asteptati
- Imediat ce sesizati ca a aparut o problema in calitatea apei, faceti analiza apei si masurati toti parametrii. Astfel, veti stii cu ce produs sa actionati.
- Verificati filtrele – acestea trebuie sa fie curate.
- Mentineti pH-ul aproape de valoarea neutra pentru eficienta maxima a celorlalte produse de tratare.
- Folositi antialge pentru prevenirea formarii algelor. Daca acestea s-au format deja este mult mai eficient tratamentul soc cu clor granulat
- Asigurati-va ca utilizatorii folosesc dusul inainte de a folosi piscina