Deschiderea piscinelor
Sfaturi de urmat
1. Programati deschiderea piscinei din timp la o firma specializata. Aceste firme nu pot efectua multe deschideri pe zi, asa ca o programare din timp va este de folos.
2. Spalati si uscati prelata de iarna si apoi depozitati-o la un loc uscat si racoros. Strangeti si cordelinele.
3. Daca stiti ca apa cu care alimentati piscina are duritate mai mare de 15 grade Germane puteti sa incepeti dedurizarea ei pe parcursul umplerii piscinei adaugand pe margini produsul lichid Calzestab in urmatoarele cantitati: la duritate 20 grade germane: 1l la 10m3 , la duritate 20-30 grade germane: 1.5 l la 10 m3 apa, la duritate mai mare de 30 grade germane: 2l la 10m3 apa. Duritatea apei este data in special de continutul ca calciu si magneziu din apa. In cantitati mari (peste 500mg/l) formeaza depuneri pe suprafata linerului, mozaicului , etc . Pe langa acest aspect inestetic creeaza disconfort pentru ochi si piele, creste ph –ul apei, deci vor fi necesare cantitati foarte mari de produse pentru reglarea ph-ului (ph minus) si de dezinfectanti .Astfel eficienta produselor pe baza de clor scade cand apa este dura ,cu cel putin 60%.
4. Verificati daca cartusul din filtru nu este foarte uzat sau daca nisipul din filtru nu este colmatat. In cazul cartusului daca nu este foarte uzat folositi-l in urmatoarele zile pentru a retine pe el toate metalele din apa si abia apoi inlocuiti-l cu unul nou. De obicei un cartus filtrant este utilizat cca un an in cazul piscinelor alimentate cu apa dura si maxim doi ani in cazul piscinelor alimentate cu apa cu duritate medie (18-19 grade germane). In cazul filtrelor cu nisip de cele mai multe ori nisipul se colmateaza pe timpul iernii . Este foate important sa verificati pana la capatul filtrului nu numai la suprafata pentru ca altfel riscati sa aveti o filtrare la 30% din capacitate. In cazul acesta, in care nu veti schimba nisipul din filtru veti consuma cantitati mari de dezinfectanti si cu toate eforturile dumneavoastra de a trata apa pentru a fi curata si dezinfectata, dupa o perioada ( 3 saptamani-6 saptamani) aceasta nu va mai putea fi tinuta sub control, capatand aspectul unei balti.
5. Eliminati petele de metalele din piscina. Pentru aceasta noi va recomandam un produs foarte eficient Metal Magic .De regula , dupa tratamentul de soc, dupa ce apa s-a limpezit , veti putea observa sau nu depunerile de fier sau mangan pe peretii piscinei , scara , schimere si puteti adauga Metal Magic in zonele respective. Va recomandam utilizarea acestui produs numai in cazul in care ph-ul apei este mai ridicat ( 7.8-8.0) deoarece acest produs este acid si va scadea ph-ul apei. Pentru eficienta maxima asteptati ca valoarea clorului sa ajunga spre zero inainte de a adauga Metal Magic in apa piscinei.
6. Dupa umplerea piscinei programati filtrarea pe manual (functionare continua) minim 48 ore si efectuati clorinarea soc (800g-1 kg pentru 100m3 apa) . In aceasta perioada culoarea apei din piscina poate varia : de la verde la albastru marin, brun-roscat, galbui sau negru sau violet. Aceste coloratii rezulta in urma combinarii clorului cu diversele metale sau elemente din apa, precipitand in diverse combinatii ce se depun pe fundul piscinei. Abia dupa ce procesul s-a incheiat apa devine cristalina, atunci fiind momentul sa aspirati piscina.. Procesul de limpezire a apei poate dura de la o zi la 5 zile, in functie de cantitatea de metale, sulfati, nitrati din sursa de apa , de volumul de apa , de temperatura, etc.
7. Nu efectuati clorinarea soc pe parcursul umplerii piscinei, chiar daca sursa de apa are un debit mic. Daca apa este clorinata pe perioada umplerii piscinei precipitarea are loc, se vor forma depuneri colorate la nivelul respectiv al apei . Acestea se vor curata foarte greu . Un alt risc este sa clorinati cu o cantitate prea mare de dezinfectant pentru un volum mic de apa. Produsele pe baza de clor contin acid izocianuric care are proprietatea de a stabiliza clorul fata de razele ultraviolete. Acest compus nu se poate elimina din apa si acumulat in cantitati mari (peste 100 mg/l) se concentreaza si poate fi daunator pielii , tulbura apa si scade eficienta dezinfectantului.
8. Nu alegeti dezinfectantul hypoclorit de calciu atunci cand sursa de apa este dura (duritate peste 20 grade germane) deoarece acesta va creste duritatea apei.
9. Spalati filtrul cartus in fiecare zi in primele zile de la umplerea piscinei. In felul acesta imbunatatiti filtrarea si grabiti limpezirea apei.
10. In primele doua –trei saptamani de la deschiderea piscinei este recomandat sa testati continutul de clor si ph-ul foarte des (la doua zile in prima saptamana).
11. Este foarte important sa stabilizati ph-ul apei in primele doua saptamani de la deschiderea piscinei, in special pentru a maximiza eficienta clorului. Un ph neutru (7.2-7.4) va va asigura confortul in apa si va necesita o cantitate mica de dezinfectant. In afara acestor limite de ph veti putea avea mancarimi ale pielii, usturimi la ochi, cantilate insuficienta de substanta activa dezinfectanta, depuneri de calcar (la ph mentinut la 8.2) sau corodarea echipamentelor ( la ph sub 7.0).
12. Nu tratati iarba sau copacii in imediata apropiere a piscinelor.
13. Taiati crengile copacilor aflate deasupra piscinelor. Excrementele pasarilor contin fosfati. Fosfatii sunt cea mai importanta hrana a algelor. Deasemenea si materiile organice din frunzele copacilor.
14. Aveti grija ca nivelul apei din piscina sa fie la jumatatea schimerului pentru o buna circulatie a apei.
15. Controlati des ca schimerele sa nu fie infundate cu frunze sau alte mizerii pentru ca apa sa poata ajunge la filtru. Scoateti frunzele din schimere pentru a nu favoriza formarea algelor.
16. Nu incalziti piscina in permanenta la peste 28 grade C pentru ca veti mentine greu echilibrul chimic al apei si veti concentra cantitatea de chimicale din apa, tulburand apa.
17. In zilele foarte calduroase suplimentati cantitatea de clor dezinfectant.
18. In zilele ploioase corectati ph-ul si adaugati antialge.
19. Atunci cand folosesc piscina mai multe persoane faceti o analiza dupa folosire si reglati ph-ul si clorul daca este nevoie.